Vacature: coördinator communicatie bij de Pauluskerk Rotterdam

28-32 uur per week

Over de functie

In de Pauluskerk Rotterdam komen dakloze mensen, arbeidsmigranten, mensen zonder verblijfspapieren, mensen met (soms ernstige) psychiatrische- of verslavingsproblemen en eenzame mensen. In veel gevallen zijn zij nergens anders welkom. Bij ons kunnen zij op adem komen en hun verhaal doen. Daarmee zijn wij een belangrijke plek in Rotterdam en in onze samenleving.

Als coördinator communicatie ben jij dé bepalende factor die ervoor moet zorgen dat deze verhalen uit de Pauluskerk de buitenwereld bereiken. Jij draagt eraan bij dat de bijzondere menselijke verhalen van onze bezoekers worden gehoord op de plekken waar er daadwerkelijk iets ten goede voor ze kan veranderen.

Op basis van de situatie en de verhalen van de bezoekers en hulpverleners agendeer je maatschappelijk onrecht met het doel dat de juiste boodschap bij de juiste personen en organisaties terechtkomt. Je combineert daarbij de functies van woordvoerder, communicatieadviseur en content creator. Daarbij schrijf en maak je zelf veel, maar het is ook belangrijk om werk te delegeren.

Je bent ook een deel van je werkweek bezig met maatschappelijke actie. Dat houdt in dat je nauw betrokken bent bij het organiseren van acties om op te komen voor de positie van dakloze mensen en ongedocumenteerde mensen. Denk daarbij aan het jaarlijks terugkerende Wereldvluchtelingendag, maar ook Recht op Rust − de manifestatie uit solidariteit met dakloze Rotterdammers.

Je betrekt daarbij een breed maatschappelijk netwerk: van hulpinstellingen en media tot wetenschap en politiek. Je maakt het werk van de Pauluskerk extern zichtbaar, bouwt mee aan goede relaties met de omgeving. In samenspraak met het hoofd bedrijfsvoering en de vrijwilligerscoördinator ben je verantwoordelijk voor de interne communicatie.

Hoe ziet een werkdag eruit?

In praktijk betekent het bijvoorbeeld dat je op een werkdag ‘s ochtends een journalist mee op sleeptouw neemt voor een item in de Pauluskerk. Na de lunch teken je de verhalen op van dakloze of ongedocumenteerde mensen bij een bezoekersoverleg. Daarna leg je de laatste hand aan de nieuwsbrief die maandelijks naar het brede netwerk van de Pauluskerk wordt verstuurd. Tussendoor zet je nog aantal lijnen uit voor een groot evenement waarbij je betrokken bent.

Wat ga je zoal doen?

  • Verhalen en ervaringen van bezoekers, vrijwilligers en collega’s vertaal je naar relevante onderwerpen voor de Pauluskerk.
  • Je bouwt mee aan een breed netwerk, landelijk en lokaal, van mensen die onze agenda kunnen ondersteunen en versterken.
  • Je bereidt onderwerpen vanuit Pauluskerkperspectief inhoudelijk voor. Je schrijft hiervoor − in afstemming met het team en de predikant-directeur − position papers and Q&A’s.
  • Je schrijft samen met de predikant-directeur opiniestukken en achtergrondverhalen voor landelijke en lokale media.
  • Je onderhoudt contacten met journalisten, bouwt het medianetwerk verder uit, beantwoordt zelf persvragen en begeleidt medewerkers met mediaoptredens.
  • Je onderhoudt samen met de predikant-directeur het contact met de lokale politiek.
  • Je trekt intensief op met de coördinator kunst en cultuur en de andere afdelingen, en denkt met hen mee over integratie van kunst, hulpverlening, religie én actie in vernieuwende, spraakmakende activiteiten.
  • Initiëren en begeleiden van fondsenwervende acties, door de Pauluskerk zelf of door anderen (bijvoorbeeld scholen).
  • Doorontwikkelen en uitvoeren van de social media-strategie waarin verhalen van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers een belangrijk onderdeel vormen.
  • Je zorgt voor de inhoud van digitale nieuwsbrieven en het jaarverslag. Daarvoor schrijf je zelf en je redigeert het werk van andere tekstschrijvers.
  • Je bent verantwoordelijk voor beheer en doorontwikkeling van de website en de ontwikkeling en productie van corporate materialen zoals presentaties, flyers. Denk hierbij ook aan campagnes die je samen met je collega’s ontwikkelt.

Wat vragen we?

  • Je bent strategisch sterk, analytisch en op de hoogte van de actualiteiten.
  • Je hebt een achtergrond als journalist, campaigner, communicatie-coördinator of iets soortgelijks.
  • Je draagt mensen, waar ze ook vandaan komen, een warm hart toe.
  • HBO/wetenschappelijk werk- en denkniveau.
  • Je hebt (enige) ervaring met (pers)woordvoering en media en een uitgebreid journalistiek netwerk.
  • Je hebt een scherpe pen en schrijft net zo gemakkelijk een overtuigend opiniërend verhaal als prikkelende content voor nieuwsbrieven en socials.
  • Je bent hands-on, pakt in de uitvoering veel praktische zaken zelf op, ook rondom de organisatie van de evenementen.
  • De Pauluskerk is een hectische omgeving, mensen leven in soms zeer schrijnende omstandigheden. Dat vraagt om een flexibele houding. Je voelt je betrokken, en ziet het mooie in mensen, maar je weet ook goed grenzen te stellen.
  • Ervaring met strategie en contentproductie voor social media.
  • Ervaring met het aansturen en begeleiden van freelancers, vormgevers, fotografen en vrijwilligers.
  • Kennis van software als Mailchimp, Perfect view, Wordpress, Kinemaster, Adobe, en andere (eenvoudige) vormgeef- en videoprogramma’s.
  • Je hebt (enige) affiniteit met kerk, geloof en/of spiritualiteit.

Over de Pauluskerk

Ieder mens doet ertoe. Als mensen in onze samenleving worden uitgesloten, of uitgebuit, raakt dat ons diep. De Pauluskerk is er voor hen die dat nodig hebben en nergens anders terecht kunnen. Open voor iedereen, zeven dagen per week.

Voor de opvang van bezoekers staan onze medewerkers van Team Aandacht klaar. Zij bouwen aan een relatie met bezoekers. Bij een hulpvraag ondersteunen zij deze mensen, of helpen zij de ingang naar de juiste instantie te vinden. Vrijwilligers zorgen voor een rustmoment met een kop koffie en een boterham in het Open Huis.

Er is maatschappelijk werk, vluchtelingenwerk en medische hulp. Allerlei culturele en praktische activiteiten nodigen mensen uit hun levenskracht te versterken en hun verhalen te vertellen. Zo geven we aandacht en een stem aan mensen die in deze samenleving veel te weinig gehoord worden.

Solliciteren

Hebben we je interesse gewekt en wil je solliciteren? Stuur dan uiterlijk vóór 29 februari je motivatiebrief en je cv naar communicatie@pauluskerkrotterdam.nl. De eerste sollicitatiegesprekken staan gepland in de week van 4 maart. In de sollicitatieprocedure kan gevraagd worden om een VOG. Je startdatum bepalen we in overleg.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.pauluskerkrotterdam.nl of stel je vraag telefonisch. Dat kan door naar het algemene nummer van de Pauluskerk te bellen (010-4118132) en te vragen naar manager Aagda Fredrikze.

Een vraag stellen per mail kan ook, via: aagda.fredrikze@pauluskerkrotterdam.nl.