Elvis in de Pauluskerk

Op de diensten die plaatsvinden op de vierde zondag van de maand, zoekt de Pauluskerk de verbinding met kunst en cultuur. Op 27 mei speelt Elvis Presley de hoofdrol. Tijdens deze dienst luisteren we naar bekende nummers, zoals That’s Alright, Mama, Jailhouse Rock, Love Me Tender, Heartbreak Hotel en Blue Suede Shoes. Een deel wordt gespeeld en gezongen door een live-band. We kijken en luisteren ook naar Youtube-filmpjes, die op een groot scherm worden afgespeeld. Uiteraard mag u met alle songs meezingen en swingen! Tussen de muziek door wordt verteld over zijn veelbewogen leven.

Ruim 40 jaar na zijn overlijden – op 16 augustus 1977- is Elvis nog steeds één van de beroemdste artiesten aller tijden. Een icoon. Hij spreekt tot de verbeelding, door zijn stem, zijn uiterlijk, zijn manier van bewegen op het podium. Maar ook door zijn rol in de naoorlogse cultuur én zijn levensverhaal. Een jochie uit een arm gezin op het platteland van Tupelo, Mississippi, groeide in korte tijd uit tot een wereldberoemde zanger. Mede dankzij de invloed van de televisie.

Elvis werd over de hele wereld aanbeden, hij verdiende miljoenen dollars en gaf deze even hard weer uit of weg. Hij kon alle vrouwen krijgen die hij maar wilde. Stond in contact met presidenten, maar ging uiteindelijk ten onder aan zijn roem.

Zijn ondergang was voor een groot deel te wijten aan zijn manager (‘Kolonel’ Tom Parker). Parker was het om geld te doen. Hij liet Elvis spelen in slechte, maar zeer lucratieve films en koos in die films voor waardeloze nummers. Elvis kon daar niet tegenop. Avond aan avond trad Elvis op, totdat hij, volledig uitgeput, en mentaal en fysiek gebroken, op slechts 42-jarige leeftijd stierf. Zijn leven lang kampte hij met een verslaving aan pep- en slaappillen, pijnstillers en andere middelen. Zo kon hij het harde werken aan – en het voortdurend in de schijnwerpers staan. Elvis: een carrière die overrompelend en succesvol begon, maar langzaam veranderde in een zwarte draaikolk van eenzaamheid, teleurstelling, medicijnmisbruik en onmacht.

Boven alles was Elvis een wegbereider. Wat hij deed had nog nooit iemand vóór hem gedaan. Hij was de eerste rock-’n-roll superster. Kon dat van niemand leren en zijn lot met niemand delen. Hij viel niet in te delen in een categorie. Zijn uitzinnige roem maakte hem tot een eenling. Hij durfde hij af te wijken in kleding, haardracht en in zijn manier van bewegen (overigens beïnvloed door zwarte predikanten en zangers).

Elvis heeft vele artiesten geïnspireerd en beïnvloed. Eén van zijn vroege optredens al bracht Johnny Cash, die in het publiek stond, ertoe om ook een muziekcarrière te beginnen. John Lennon zei: ‘Zonder Elvis had ik helemaal niets voorgesteld’. En Bob Dylan – over wie vorig jaar een dienst was – zei: ‘Toen ik Elvis voor het eerst hoorde, was het alsof ik uit een gevangenis bevrijd werd. Ik dank God op mijn blote knieën voor Elvis Presley’.

Elvis Presley was zeer religieus. Hij kreeg het geloof en de Bijbel van huis uit mee, groeide op in de Pinksterbeweging en werd beïnvloed door ‘zwarte’ muziek en zangers. Hij koos ervoor om deze muziek ook te zingen. Daarmee was hij de eerste blanke die een mix van ‘zwarte’ en ‘blanke’ muziek tot één stijl versmolt. Elvis heeft vele gospelalbums opgenomen. Zijn ‘warming-up’ voor optredens of opname-sessies was altijd: plaatsnemen achter de piano en geestelijke liederen zingen.

In de dienst op 27 mei luisteren we onder meer naar: That’s Alright, Mama, Jailhouse Rock, Love Me Tender, Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, In The Ghetto, If I Can Dream, Amazing Grace, Suspicious Minds, Unchained Melody en You’ll Never Walk Alone. U bent van harte welkom!